+31 (0) 6 242 360 46secretaris@ruischerbrug.info

Wie wil er nu een sluipmoordenaar in huis?

Het stookseizoen is nog maar amper begonnen en de eerste slachtoffers met koolmonoxide vergiftiging dienen zich aan. Elk jaar vallen er honderden slachtoffers soms met dodelijke afloop. Dit is dan ook de reden dat landelijk dit fenomeen onder de aandacht wordt gebracht. De Brandweer Groningen onderstreept de landelijke campagne, want ook in Groningen komt het regelmatig voor.

Wat is koolmonoxide

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstof. Hierbij kun je denken aan gas, hout, kolen en dus ook papier of andere afgeleide producten. Koolmonoxide wordt ook wel aangeduid met CO en omdat je het niet kunt ruiken, maakt dit het gas juist zo gevaarlijk. Bij het ongemerkt inademen zal koolmonoxide in het bloed worden opgenomen en zo wordt de zuurstof er uit verdrongen. Die zuurstof is nu eenmaal nodig voor onze spieren, organen en hersenen. Het tekort zorgt voor geleidelijke uitval van lichaamsfuncties met uiteindelijk een dodelijke afloop. Wanneer je in een ruimte bent die niet of te weinig wordt geventileerd op de buitenlucht, zal de concentratie koolmonoxide (ongemerkt) oplopen.

Niet alleen de oude geiser, maar ook de nieuwe CV-ketel

Jaren geleden was het probleem van koolmonoxidevergiftiging nog enigszins bekend en dachten we dat het voornamelijk te wijten was aan de (kolen)kachel of de gasgeiser. Later kwam de CV-ketel als een opvolger. Onvoldoende of ondeskundig onderhoud en het niet tijdig vervangen van de oude toestellen werd als veroorzaker aangemerkt. In 2015 werd naar aanleiding van de jaarlijkse slachtofferaantallen een onderzoek van de Raad van de Veiligheid gepubliceerd. De conclusie van het onderzoek was schokkend te noemen. De helft van de slachtoffers viel ten gevolge van de CV-ketel en nog sterker, het betrof ook nieuwe CV-ketels die nog niet lang geleden waren geplaatst. De oorzaken vooral het gevolg van slechte afstelling van de toestellen, maar met name verkeerd gemonteerde rookgasafvoeren.

Ik heb een nieuw huis, dan kan het toch niet meer gebeuren?

Oudere woningen werden gebouwd in een tijd met lage gasprijs. Het isoleren van een woning was toen nog niet erg onder de aandacht. In de jaren die volgden steeg de gasprijs en werden we ons bewust dat isoleren een lager gasverbruik betekende en dus goed was voor de portemonnee. Er werden zwaardere eisen gesteld aan nieuwbouwwoningen en wanneer je wilde besparen met een oudere woning dan werd het zelf isoleren een ‘hot item’. Naden werden dicht gekit en ook ‘uitzetraampjes’ kwamen vaak te vervallen. Hier kwamen dan kleine luchtroosters voor terug. Met deze ingrepen werd de natuurlijke ventilatie op de buitenlucht ook minder. Wilde je wel ventileren, dan moest je dus zelf een groter raam op een kier zetten of een vaak lastig bereikbaar luchtrooster openen. Dit nodigt niet erg uit. Ook steeg het aantal houtkachels of pelletkachels en gas of houthaarden. Deze worden vaak als bijverwarming gebruikt. Beide ingrediënten die de kans op een hogere concentratie CO vergroten. In nieuwe huizen kan het dus net zo goed gebeuren. Ondank de berichten in het nieuws en een alarmerend rapport, wordt er over het algemeen te weinig aandacht geschonken aan het risico van koolmonoxide vergiftiging. We denken snel dat zoiets jou niet zal overkomen. In werkelijkheid blijkt deze kans dus groter dan we denken.

Ventileer, controleer en alarmeer

De branche-organisatie van de installateurs (UNETO) heeft maatregelen genomen om installatiefouten tot het minimum te beperken en bij periodiek onderhoud extra metingen te doen. Met de blik naar de toekomst waar we mogelijk geheel van het aardgas af zijn, kunnen we zeker zeggen dat dit niet binnen de komende 15 jaar zal zijn. En zelfs dan zullen we niet geheel van het probleem af zijn. Dat is dus een goede reden om aandacht te schenken aan deze campagne met het motto ’ventileer, controleer en alarmeer’. Hierin wordt benadrukt dat het wel degelijk zin heeft om te ventileren, zeker met een kachel, haard. Heeft u nog een oude geiser? Denk dan eens na over een veilig ander alternatief. Laat jaarlijks uw haard of CV-ketel door een gecertificeerd installateur controleren en onderhouden. Dat geldt overigens ook voor de schoorsteen of rookgasafvoer. En als laatste, plaats een CO-melder in de omgeving van het gastoestel en/of haard. Gaat het dan toch mis, dan alarmeert de melder u tijdig en worden slachtoffers voorkomen.

Aanvullende informatie

Wilt u aanvullende informatie, dan is deze te vinden op de website van de brandweer www.brandweer.nl/koolmonoxide . Hier kunt u onder andere vinden wat de verschijnselen zijn van koolmonoxidevergiftiging, u kunt er ervaringsverhalen lezen van mensen die ermee te maken hebben gehad en een paar filmpjes zien. Tevens kunt u zelf eens een ‘test’ doen. Ook kunt u ons als brandweer helpen om deze informatie zoveel mogelijk te delen met familie, vrienden en bekenden. Heeft u geen internet, maar wilt u wel de informatie ontvangen? Belt u dan gerust met de brandweer Groningen (088 – 162 5000) en vraag de informatiefolder aan.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

This site is protected by wp-copyrightpro.com

This site is protected by WP-CopyRightPro